Blog Kawiarza

Warsztaty kawowe: Wiosna w twojej filiżance 18.04.2018

Warsztaty kawowe: Wiosna w twojej filiżance 18.04.2018

Poznaj receptury opracowane specjalnie na te warsztaty. Zasmakuj, a następnie sam przygotuj wybraną kawę smakową z naturalnych składników. Gwarantujemy, że zaskoczysz sam siebie!
Rozsmakuj się w niezwykłej mieszance rwandyjsko-etiopskich arabik, które skomponowaliśmy dla ciebie w limitowanej serii Kwiecisty Kawiarz.

Jak czytać etykiety kawowe

Jak czytać etykiety kawowe

Jeżeli ocenienie książki po okładce jest czymś nierozsądnym i zgubnym, dlaczego znakomita większość kupuje kawę sugerując się jedynie ładnym opakowaniem?  Nie mamy zazwyczaj takich możliwości, by w sklepie otworzyć paczkę i sprawdzić stopień palenia czy...

Woda dla kawosza

Woda dla kawosza

Cappuccino do śniadania czy espresso na pobudzenie w przerwie na lunch? A może modna alternatywa popołudniem z przyjaciółmi? Bez względu na okazję dobrze jest pijać kawy przygotowane poprawnie, by móc się rozkoszować pełną gamą oferowanych przez nie...

Tajemnice włoskiej kawiarki. Część druga.

Tajemnice włoskiej kawiarki. Część druga.

Obiektem marzeń i westchnień wielu pasjonatów kawy jest makinetka popularnie zwana włoską kawiarką. Na rynku aż roi się od najróżniejszych modeli i wzorów, a klęska tego urodzaju powoduje, że nie wiemy, co wybrać ani  czym się kierować przy zakupie naszego kupresu. Kawiarz spieszy wam z pomocą, byście mogli pić upragniony napar z najlepszych ziaren i kawiarek.

Tajemnice włoskiej kawiarki. Część pierwsza.

Tajemnice włoskiej kawiarki. Część pierwsza.

Kawiarka włoska, kupres, kafetiera, la moka, makinetka… tyle nazw, a pod każdą z nich kryje się jedno urządzenie, które niejednokrotnie wielu z nas pomogło przetrwać ciężki poranek lub pozwoliło na wieczorny relaks z kawą. Oczywiście mowa tu o maleńkim zaparzaczu kawowym, który gości w większości domów, ciesząc nas zarówno smakiem przygotowywanych w nim kaw, jak i estetyką projektu.

Dlaczego warto zostać baristą?

Dlaczego warto zostać baristą?

Barista to zawód i pasja jednocześnie. To człowiek, który jest profesjonalistą, koneserem i znawcą kawy. Ta profesja zyskuje coraz większe uznanie na rynku pracy i wśród konsumentów. Coraz częściej warto zostać baristą. Pozycja baristy w Polsce   a przestrzeni...

Warsztaty kawowe: Wiosna w twojej filiżance 18.04.2018

Warsztaty kawowe: Wiosna w twojej filiżance 18.04.2018

Poznaj receptury opracowane specjalnie na te warsztaty. Zasmakuj, a następnie sam przygotuj wybraną kawę smakową z naturalnych składników. Gwarantujemy, że zaskoczysz sam siebie!
Rozsmakuj się w niezwykłej mieszance rwandyjsko-etiopskich arabik, które skomponowaliśmy dla ciebie w limitowanej serii Kwiecisty Kawiarz.

Jak czytać etykiety kawowe

Jak czytać etykiety kawowe

Jeżeli ocenienie książki po okładce jest czymś nierozsądnym i zgubnym, dlaczego znakomita większość kupuje kawę sugerując się jedynie ładnym opakowaniem?  Nie mamy zazwyczaj takich możliwości, by w sklepie otworzyć paczkę i sprawdzić stopień palenia czy...

Woda dla kawosza

Woda dla kawosza

Cappuccino do śniadania czy espresso na pobudzenie w przerwie na lunch? A może modna alternatywa popołudniem z przyjaciółmi? Bez względu na okazję dobrze jest pijać kawy przygotowane poprawnie, by móc się rozkoszować pełną gamą oferowanych przez nie...

Tajemnice włoskiej kawiarki. Część druga.

Tajemnice włoskiej kawiarki. Część druga.

Obiektem marzeń i westchnień wielu pasjonatów kawy jest makinetka popularnie zwana włoską kawiarką. Na rynku aż roi się od najróżniejszych modeli i wzorów, a klęska tego urodzaju powoduje, że nie wiemy, co wybrać ani  czym się kierować przy zakupie naszego kupresu. Kawiarz spieszy wam z pomocą, byście mogli pić upragniony napar z najlepszych ziaren i kawiarek.

Tajemnice włoskiej kawiarki. Część pierwsza.

Tajemnice włoskiej kawiarki. Część pierwsza.

Kawiarka włoska, kupres, kafetiera, la moka, makinetka… tyle nazw, a pod każdą z nich kryje się jedno urządzenie, które niejednokrotnie wielu z nas pomogło przetrwać ciężki poranek lub pozwoliło na wieczorny relaks z kawą. Oczywiście mowa tu o maleńkim zaparzaczu kawowym, który gości w większości domów, ciesząc nas zarówno smakiem przygotowywanych w nim kaw, jak i estetyką projektu.

Dlaczego warto zostać baristą?

Dlaczego warto zostać baristą?

Barista to zawód i pasja jednocześnie. To człowiek, który jest profesjonalistą, koneserem i znawcą kawy. Ta profesja zyskuje coraz większe uznanie na rynku pracy i wśród konsumentów. Coraz częściej warto zostać baristą. Pozycja baristy w Polsce   a przestrzeni...