Cappuccino do śniadania czy espresso na pobudzenie w przerwie na lunch? A może modna alternatywa popołudniem z przyjaciółmi? Bez względu na okazję dobrze jest pijać kawy przygotowane poprawnie, by móc się rozkoszować pełną gamą oferowanych przez nie smaków. Od jakiegoś czasu coraz świadomiej podchodzimy do świeżości ziaren, ale co z wodą?

 

 

Co ty wiesz o wodzie…

 

Przygotowując kawę w zaciszu swojej kuchni pewnie zwykle nie zastanawiasz się nad wodą. Odkręcasz kran, a potem wstawiasz czajnik i gotowe. Jednak w różnych częściach kraju możemy mieć w kranach różnej jakości wodę – twardą, miękką, o mniejszej zawartości minerałów i chloru lub o większej. Każda z nich smakuje inaczej, a co za tym idzie inaczej też smakować będzie twoja kawa. Dlatego ważne jest, by przemyśleć i wybrać możliwości zneutralizowania ich posmaku.

 

woda do kawy

 

Jak nie kranówka, to co?

 

Półki sklepowe uginają się pod ciężarem różnorakich butelek z wodami mineralnymi, sodowymi… którą wybrać? Czym się kierować? Dlaczego kawa z jednej wody smakuje wyśmienicie, a z innej jest płaska i przywołująca na myśl podeszwę starego buta?

 

woda do kawy

 

By woda nadawała się do przygotowania dobrej kawy musi spełniać szereg parametrów. Kiedy decydujesz się na stosowanie takiej kupowanej w plastikowych butelkach musisz zwrócić szczególną uwagę na trzy z nich:

  • Zawartość chloru – pewnie znasz jego smak z basenu. Raczej nie chcesz wyczuwać go w swojej kawie. Chlor i jego pochodne bardzo często widnieją w składach wielu wód, dlatego staraj się wyszukiwać takie, które mają ich jak najmniej, zwłaszcza, że mogą w niedługim czasie uszkodzić twój ukochany ekspres.
  • Mineralizacja – minerały w czasie zaparzania kawy wchodzą w reakcję z ziarnami, wykrzywiając profil sensoryczny. Staraj się nie stosować wód mineralizowanych.
  • Zakwaszenie – do przygotowania kawy używaj wody o PH między 5,5 a 7. Niższe PH wody spowoduje, że napój będzie miał gorzki smak, wyższe da cierpką kawę. Picie żadnej z nich nie da ci przyjemności.

 

 

To jaka woda jest odpowiednia?

 

Bariści zawsze będą spierać się na temat najlepszej wody do przyrządzania kawy. To nieuniknione. Jednak tobie ich spory do niczego się nie przysłużą. W opinii Kawiarza najłatwiej i najbezpieczniej będzie, jeśli do parzenia codziennej kawy będziesz używał wody kranowej, ale odpowiednio przefiltrowanej. Dostępne na rynku filtry odmineralizują i zmiękczą wodę, a ty będziesz się cieszył pysznym napojem ze świeżo zmielonych ziaren.

 

woda filtrowana, woda do kawy

Cappuccino do śniadania czy espresso na pobudzenie w przerwie na lunch? A może modna alternatywa popołudniem z przyjaciółmi? Bez względu na okazję dobrze jest pijać kawy przygotowane poprawnie, by móc się rozkoszować pełną gamą oferowanych przez nie smaków. Od jakiegoś czasu coraz świadomiej podchodzimy do świeżości ziaren, ale co z wodą?

 

 

Co ty wiesz o wodzie…

 

Przygotowując kawę w zaciszu swojej kuchni pewnie zwykle nie zastanawiasz się nad wodą. Odkręcasz kran, a potem wstawiasz czajnik i gotowe. Jednak w różnych częściach kraju możemy mieć w kranach różnej jakości wodę – twardą, miękką, o mniejszej zawartości minerałów i chloru lub o większej. Każda z nich smakuje inaczej, a co za tym idzie inaczej też smakować będzie twoja kawa. Dlatego ważne jest, by przemyśleć i wybrać możliwości zneutralizowania ich posmaku.

 

woda do kawy

Jak nie kranówka, to co?

 

Półki sklepowe uginają się pod ciężarem różnorakich butelek z wodami mineralnymi, sodowymi… którą wybrać? Czym się kierować? Dlaczego kawa z jednej wody smakuje wyśmienicie, a z innej jest płaska i przywołująca na myśl podeszwę starego buta?

 

woda do kawy

 

By woda nadawała się do przygotowania dobrej kawy musi spełniać szereg parametrów. Kiedy decydujesz się na stosowanie takiej kupowanej w plastikowych butelkach musisz zwrócić szczególną uwagę na trzy z nich:

  • Zawartość chloru – pewnie znasz jego smak z basenu. Raczej nie chcesz wyczuwać go w swojej kawie. Chlor i jego pochodne bardzo często widnieją w składach wielu wód, dlatego staraj się wyszukiwać takie, które mają ich jak najmniej, zwłaszcza, że mogą w niedługim czasie uszkodzić twój ukochany ekspres.
  • Mineralizacja – minerały w czasie zaparzania kawy wchodzą w reakcję z ziarnami, wykrzywiając profil sensoryczny. Staraj się nie stosować wód mineralizowanych.
  • Zakwaszenie – do przygotowania kawy używaj wody o PH między 5,5 a 7. Niższe PH wody spowoduje, że napój będzie miał gorzki smak, wyższe da cierpką kawę. Picie żadnej z nich nie da ci przyjemności.

 

 

To jaka woda jest odpowiednia?

 

Bariści zawsze będą spierać się na temat najlepszej wody do przyrządzania kawy. To nieuniknione. Jednak tobie ich spory do niczego się nie przysłużą. W opinii Kawiarza najłatwiej i najbezpieczniej będzie, jeśli do parzenia codziennej kawy będziesz używał wody kranowej, ale odpowiednio przefiltrowanej. Dostępne na rynku filtry odmineralizują i zmiękczą wodę, a ty będziesz się cieszył pysznym napojem ze świeżo zmielonych ziaren.

 

woda filtrowana, woda do kawy