Barista to zawód i pasja jednocześnie. To człowiek, który jest profesjonalistą, koneserem i znawcą kawy. Ta profesja zyskuje coraz większe uznanie na rynku pracy i wśród konsumentów. Coraz częściej warto zostać baristą.

Pozycja baristy w Polsce

 

a przestrzeni ostatniej dekady sytuacja na rynku kawy w Polsce zmieniła się diametralnie. Polacy już nie chcą zadowalać się rozpuszczalnym specyfikiem, przypominającym kawę ani „familijnymi wynalazkami”. Szukamy wyjątkowego smaku
i prawdziwego aromatu. To powoduje, że kawiarnie coraz częściej rywalizują ze sobą. Budujące jest to, że rywalizacja ta nie odbywa się jedynie na polu cenowym, ale na jakościowym. Lepsza kawa i lepszy barista to zwycięstwo, a zwycięstwo to klienci i rozwój kawiarni.

kurs baristyczny lublin, szkolenie dla baristow, jak zostac barista

Barista jest trzonem kawiarni. Nawet najbardziej prestiżowa kawiarnia, może całkowicie ten splendor stracić, jeśli barista nie zna zasad parzenia kawy. W tej dziedzinie każdy szczegół jest ważny. Profesjonalista pracuje niemal jak zegarmistrz. Często bywa tak, że drobna pomyłka kosztuje kawiarnię zasoby i czas pracowników. Kilka sekund za długa infuzja, zbyt podgrzane mleko i napój nie nadaje się do podania.

Konsumenci coraz częściej wymagają od baristy nie tylko doskonałego espresso, ale także wiedzy na temat gatunków kawy, jej pochodzenia, obróbki i sposobów parzenia. Najlepsi bariści posiadają wiedzę, którą spokojnie moglibyśmy spisać w kilku – tomowym podręczniku. Dlatego pozycja baristy w Polsce cały czas rośnie i będzie rosła jeszcze przez kilka dobrych lat.

Barista jest duszą kawiarni

W opracowaniach poświęconych sztuce parzenia kawy, znajdziecie wskaźniki, liczby i instrukcje, ale każdy właściciel kawiarni wie, że najważniejszy jest dobrze wyszkolony barista. Bez tego nawet najdoskonalsze ziarno i kawa speciality pójdzie na straty, a klienci odejdą rozczarowani. Barista, który jest pewien swoich umiejętności, nie da się zaskoczyć nawet najbardziej wymagającym klientom, a trafiają się już coraz bardziej wybredni.

Obok umiejętności praktycznych, liczy się wiedza, umiejętności komunikacyjne i doświadczenie, które najlepiej czerpać od profesjonalistów, z kursów i przez regularną pracę. Wielu klientów przychodzi do kawiarni głównie ze względu na baristę, który miło ich zaskoczył i potrafił zaimponować doskonale podanym espresso.

Jakie korzyści płyną z pracy jako barista?

Oprócz „fancy fartuszka”, hipsterskich okularów i niszowej pasji można jeszcze nieźle zarobić i mieć pracę, którą się kocha. Środowisko baristów jest dosyć zamknięte, więc warto brać udział w różnych spotkaniach ze specjalistami, żeby wejść do tego zacnego grona. Zdobycie zaufania popartego wiedzą i umiejętnościami ułatwia zdobywanie zleceń i pracy. Dobrym pomysłem jest branie udziału w szkoleniach i kursach.

Dobry barista może liczyć na stabilne wynagrodzenie w kawiarni i solidne napiwki, ale to dopiero wierzchołek góry lodowej. Jeśli nie masz sobie równych, to jesteś w stanie bardzo szybko zwiększyć popularność kawiarni i zacząć zarządzać zespołem baristów jako „head barista”. Wtedy Twoje zarobki rosną, a CV zaczyna nabierać coraz ciekawszych barw.
Barista może zarabiać także na eventach. Firmy kawowe – jak na przykład u Kawiarza, obsługują konferencje, festiwale i imprezy filmowe. Wynajmują najlepszych baristów i zachwycają gości, doskonałą kawą. Barista może liczyć na dodatkowe wynagrodzenie z tego tytułu.

kurs baristyczny lublin, szkolenie dla baristow, jak zostac barista

Kiedy masz już poważne doświadczenie, możesz prowadzić warsztaty baristyczne i sensoryczne, dzięki czemu Twoja gaża wzrasta o kilkaset, a nawet tysięcy złotych miesięcznie.

To jeszcze nie wszystko.

Są także palarnie, które współpracują z najlepszymi sensorykami kawy. Jeśli osiągniesz wysoki poziom profesjonalizmu, możesz liczyć na współpracę z renomowanymi markami kawy i komponować razem z nimi najlepsze mieszanki lub wybierać najlepsze single.

Konkursy?

Za granicą organizowane są coraz częściej konkursy kawowe. Tematyka jest różna: espresso, sensoryka, latte art. I wiele, wiele innych. Laureaci, oprócz popularności i prestiżu zdobywają pokaźne nagrody pieniężne. W Polsce coraz częściej odbywają się takie inicjatywy.

Jak do tego dojść?

Najważniejszy w tej branży jest ciągły rozwój. Musisz czerpać wiedzę z kursów, szkoleń oraz specjalistycznej literatury. Najlepiej uczyć się od aktywnych baristów i właścicieli kawiarni.

Dlatego warto zainwestować w swoje umiejętności i zapisać się na konkretny kurs. Najbliższy znajdziesz pod tym linkiem:

Zapisz się na kurs baristyczny!

Barista to zawód i pasja jednocześnie. To człowiek, który jest profesjonalistą, koneserem i znawcą kawy. Ta profesja zyskuje coraz większe uznanie na rynku pracy i wśród konsumentów. Coraz częściej warto zostać baristą.

Pozycja baristy w Polsce

 

a przestrzeni ostatniej dekady sytuacja na rynku kawy w Polsce zmieniła się diametralnie. Polacy już nie chcą zadowalać się rozpuszczalnym specyfikiem, przypominającym kawę ani „familijnymi wynalazkami”. Szukamy wyjątkowego smaku
i prawdziwego aromatu. To powoduje, że kawiarnie coraz częściej rywalizują ze sobą. Budujące jest to, że rywalizacja ta nie odbywa się jedynie na polu cenowym, ale na jakościowym. Lepsza kawa i lepszy barista to zwycięstwo, a zwycięstwo to klienci i rozwój kawiarni.

kurs baristyczny lublin, szkolenie dla baristow, jak zostac barista

Barista jest trzonem kawiarni. Nawet najbardziej prestiżowa kawiarnia, może całkowicie ten splendor stracić, jeśli barista nie zna zasad parzenia kawy. W tej dziedzinie każdy szczegół jest ważny. Profesjonalista pracuje niemal jak zegarmistrz. Często bywa tak, że drobna pomyłka kosztuje kawiarnię zasoby i czas pracowników. Kilka sekund za długa infuzja, zbyt podgrzane mleko i napój nie nadaje się do podania.

Konsumenci coraz częściej wymagają od baristy nie tylko doskonałego espresso, ale także wiedzy na temat gatunków kawy, jej pochodzenia, obróbki i sposobów parzenia. Najlepsi bariści posiadają wiedzę, którą spokojnie moglibyśmy spisać w kilku – tomowym podręczniku. Dlatego pozycja baristy w Polsce cały czas rośnie i będzie rosła jeszcze przez kilka dobrych lat.

Barista jest duszą kawiarni

W opracowaniach poświęconych sztuce parzenia kawy, znajdziecie wskaźniki, liczby i instrukcje, ale każdy właściciel kawiarni wie, że najważniejszy jest dobrze wyszkolony barista. Bez tego nawet najdoskonalsze ziarno i kawa speciality pójdzie na straty, a klienci odejdą rozczarowani. Barista, który jest pewien swoich umiejętności, nie da się zaskoczyć nawet najbardziej wymagającym klientom, a trafiają się już coraz bardziej wybredni.

Obok umiejętności praktycznych, liczy się wiedza, umiejętności komunikacyjne i doświadczenie, które najlepiej czerpać od profesjonalistów, z kursów i przez regularną pracę. Wielu klientów przychodzi do kawiarni głównie ze względu na baristę, który miło ich zaskoczył i potrafił zaimponować doskonale podanym espresso.

Jakie korzyści płyną z pracy jako barista?

Oprócz „fancy fartuszka”, hipsterskich okularów i niszowej pasji można jeszcze nieźle zarobić i mieć pracę, którą się kocha. Środowisko baristów jest dosyć zamknięte, więc warto brać udział w różnych spotkaniach ze specjalistami, żeby wejść do tego zacnego grona. Zdobycie zaufania popartego wiedzą i umiejętnościami ułatwia zdobywanie zleceń i pracy. Dobrym pomysłem jest branie udziału w szkoleniach i kursach.

Dobry barista może liczyć na stabilne wynagrodzenie w kawiarni i solidne napiwki, ale to dopiero wierzchołek góry lodowej. Jeśli nie masz sobie równych, to jesteś w stanie bardzo szybko zwiększyć popularność kawiarni i zacząć zarządzać zespołem baristów jako „head barista”. Wtedy Twoje zarobki rosną, a CV zaczyna nabierać coraz ciekawszych barw.
Barista może zarabiać także na eventach. Firmy kawowe – jak na przykład u Kawiarza, obsługują konferencje, festiwale i imprezy filmowe. Wynajmują najlepszych baristów i zachwycają gości, doskonałą kawą. Barista może liczyć na dodatkowe wynagrodzenie z tego tytułu.

kurs baristyczny lublin, szkolenie dla baristow, jak zostac barista

Kiedy masz już poważne doświadczenie, możesz prowadzić warsztaty baristyczne i sensoryczne, dzięki czemu Twoja gaża wzrasta o kilkaset, a nawet tysięcy złotych miesięcznie.

To jeszcze nie wszystko.

Są także palarnie, które współpracują z najlepszymi sensorykami kawy. Jeśli osiągniesz wysoki poziom profesjonalizmu, możesz liczyć na współpracę z renomowanymi markami kawy i komponować razem z nimi najlepsze mieszanki lub wybierać najlepsze single.

Konkursy?

Za granicą organizowane są coraz częściej konkursy kawowe. Tematyka jest różna: espresso, sensoryka, latte art. I wiele, wiele innych. Laureaci, oprócz popularności i prestiżu zdobywają pokaźne nagrody pieniężne. W Polsce coraz częściej odbywają się takie inicjatywy.

Jak do tego dojść?

Najważniejszy w tej branży jest ciągły rozwój. Musisz czerpać wiedzę z kursów, szkoleń oraz specjalistycznej literatury. Najlepiej uczyć się od aktywnych baristów i właścicieli kawiarni.

Dlatego warto zainwestować w swoje umiejętności i zapisać się na konkretny kurs. Najbliższy znajdziesz pod tym linkiem:

Zapisz się na kurs baristyczny!